Siirry sisältöön

Vinkit

Tältä sivulta löydät vinkit ja ohjeet Kalawurstien valmistamiseen. Päivitämme reseptejä ja muuta mukavaa myös sosiaalisen median tileillemme:

Yleinen valmistusohje

Tee makkaroihin aina muutama kevyt viilto tai pisto ja kuumenna rauhallisesti keskilämmöllä. Makkarat ovat jo valmiiksi kypsiä, joten hyvä kuumennus riittää.

Kuori on kasvipohjainen ja tummuu hieman nopeammin kuin perinteisissä makkaroissa, joten kääntele vähän useammin. Kuoresta tulee rapsakka ja napsahtava sopivalla kuumennuksella.

Paistinpannu

Viillä tai pistele makkarat kevyesti. Paista keskilämmöllä öljyssä n. 5 – 7 minuuttia muutaman kerran käännellen. Perinteisen makkaramainen pihinä ja vingahtelu kuuluu asiaan.

Uuni

Viillä tai pistele makkarat kevyesti sieltä täältä. Esilämmitä uuni n. 180 190 asteeseen. Laita uunipannulle/vuokaan tms. tilkka öljyä ja makkarat. Kuumenna n. 8-12 minuuttia. Kun makkarat alkavat vingahdella, pihistä ja kevyesti pullistella, ne ovat valmiita.

Huom. Jos käytät kiertoilmaa tai grillivastusta, sopiva kuumennusaika on todennäköisesti lähempänä 8 – 10 minuuttia.

Airfryer

Viillä tai pistele makkarat kevyesti. Airfryeriin n. 175-185 astetta, kuumenna n. 6-8 minuuttia. Tehokkaalla airfryerilla voi tulla nopeamminkin, laitteissa on niin isoja eroja. Kuitenkin 15 – 20 minuuttia 200 asteessa on todennäköisesti liikaa millä tahansa Airfryer-laitteella.

Grilli, hiillos ja nuotio

Viillä tai pistele makkarat aina kevyesti. Grilleissä on niin suuria eroja, että tarkkoja ohjeita on vaikea antaa. Suosittelemme kuitenkin vähän rauhallisempaa lämpöä ja esim. hiilillä grillatessa kannattaa makkarat pitää vähän kauempana kuumimmista kohdista.

Kääntele usein ja vältä polttamasta kuorta, niin tulee hyvä. Todennäköisesti 5-10 minuuttia riittää, toki hieman grillin lämpötilasta riippuen. Makkaramainen pihinä ja vingahtelu vihjailee jo siitä, että ollaan kohta perillä.

Saunan kiuas

Saunan kiukaalla ”hauduttaminen” ei ole Kalawursteille ja vegekuorelle paras metodi, mutta voit kokeilla, jos siltä tuntuu. Kääri silloin tiukasti tuplafolioon ja muista tehdä makkaroihin muutama pisto. Kuoresta ei tule rapeaa, jollaisena se on parhaimmillaan.

Mikroaaltouuni

Emme suosittele 🙂

Jos kuitenkin haluat kokeilla, tee makkaroihin ehdottomasti muutama pisto/viilto ja kuumenna kuvun alla varovaisesti lyhyen aikaa kokeillen välillä. Mikrossa Kalawurstit kuumentuvat helposti epätasaisesti kiehuvan kuumiksi ja poksuvat.

Ota sometilimme seurantaan! Päivitämme niihin uudet jutut aina ensimmäisenä.